sobota, 10 października 2015

Domowy hamburger

Powszechna w Polsce opinia o amerykańskiej kuchni głosi, że w USA jada się głównie hamburgery z frytkami a wszystko popija się Coca-Colą. Hamburger, który od lat gości w amerykańskiej kuchni domowej, zagościł i w naszej kuchni. Szczególnie Dzieci nie wyobrażają sobie lepszego posiłku… ja dziś proponuje domowego hamburgera, którego łatwo, szybko przyrządzisz w domu:)
 

 

Składniki:
- bułki do hamurgerów
- ½ kg mięso wołowe mielone
- sól, pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- sałata lodowa
- cebula
- majonez
- ketchup
- pomidor


Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Z przygotowanego mięsa formujemy mokrą dłonią płaskie kotlety (ok. 1 cm) i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej (ale może być zwykła). Sałatę kroimy w paski i dodajemy majonez, można dodać również cebulę.
Bułki rozcinamy i podgrzewamy w piekarniku – polecam opcję grillowania, ale bardzo krótko. Ciepłe i chrupiące bułki smarujemy ketchupem dodajemy pokrojoną sałatę, usmażone kotlety i pomidora. 



Tak przygotowane hamburgery wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na 3 minuty.
Enjoy Your Meal:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz