poniedziałek, 12 października 2015

Francuskie śniadanie, czyli „oeuf en cocotte”


Jaka jest Matka Francuzka? Jak zaczyna dzień? Na pewno szykownie, w końcu Paryż to światowa stolica mody, wsiada na rower i na śniadanie kupuje bagietkę albo croissanty.

Ciekawe co by powiedziała Matka Francuska na szybką, pyszną i elegancką wariację na temat francuskiego śniadania, czyli moja odsłona "oeuf en cocotte" 







Składniki: 

4 jajka
bagietka
masło
olej kujawski z bazylią i czosnkiem
bekon
żółty ser
szczypiorek
śmietana 
zioła prowansalskie
sól i pieprz


Przygotowanie

Bekon podsmażamy na patelni, pokrojoną bagietkę nasączamy olejem i wstawiamy do piekarnika by kawałki bagietki zarumieniły się. Kokilki smarujemy masłem i na dnie umieszczamy podsmażony bekon i chrupiącą, zrumienioną bagietkę.



Wbiłam dwa jajka, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz, dodajemy łyżeczkę śmietany i przykrywamy serem.



 Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na około 12 minut. Gotowe śniadanie posypujemy szczypiorkiem.

Bon appétit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz