Dla
Matki Włoszki najważniejsza jest rodzina i... kuchnia. Włoska
Mamma, która może nauczyć nas gotowania z prawdziwą pasją
i emocjami, nauczy nas miłości do jedzenia, to przecież włoskie
gospodynie stoją za światowym sukcesem włoskiej kuchni... spaghetti, pizza, lasagne – dania proste a jak zachwycają. Wydaje
się że włoskie gotowanie jest sposobem na szczęście, miłość.
Jaki mają przepis na życie Włoskie Mamma? Trzeba się ich zapytać
przy okazji następnej podróży.
Ja proponuje proste i
zwyczajne rzymskie jadło, które po prostu trzeba położyć na
stole i zaprosić całą rodzinę do wspólnego przeżywania. Może
uda się odkryć piękno prostoty, także w kuchni. Słońce, zapach
pomidorów, bazylii, doskonałe wino i nasza rodzina. Na tym blogu znajdziesz przepisy dla całej Twojej rodziny.
Składniki:
250 g makaronu lasagne
(oczywiście polecam polskiej firmy Lubella)
50 g tartego sera
Pastissimo
15 g masła
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
1 rozgnieciony ząbek
czosnku
4 plastry bekonu
500 g mielonego mięsa
wołowego
1 marchew i liść selera
naciowego obrane i pokrojone w kosteczkę
125 g pokrojonych w
kosteczkę kurzych wątróbek
3 łyżki koncentratu
pomidorowego
400 g pomidorów bez
skórki w puszce
1 szklanka czerwonego
wina
sól, zmielony pieprz i
gałka muszkatołowa.
Sos beszamelowy:
40 g masła
40 g mąki pszennej
600 ml gorącego mleka
sól, pieprz, zmielona
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Sos ragu:
na oliwie zeszklić
cebulę i czosnek, zrumienić bekon, mięso wołowe, wątróbkę i
warzywa. Dodać wino, przyprawić. Pozostawić do odparowania.
Połączyć z resztą składników i gotować przez ok. 1 godz.
Sos beszamelowy:
do rozpuszczonego masła
dodać mąkę i cały czas mieszając połączyć z mlekiem.
Zagotować. Przyprawić. Pozostawić w cieple.
Ugotować makaron al
dente. W żaroodpornym, wysmarowanym masłem, naczyniu układać
warstwy sosu ragu i makaronu. Wierzch polać sosem beszamelowym,
położyć ser i kawałki masła. Piec ok. 30 min. w nagrzanym do 230
stopni piekarniku. Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz