poniedziałek, 28 września 2015

Lasagne al forno

Dla Matki Włoszki najważniejsza jest rodzina i... kuchnia. Włoska Mamma, która może nauczyć nas gotowania z prawdziwą pasją i emocjami, nauczy nas miłości do jedzenia, to przecież włoskie gospodynie stoją za światowym sukcesem włoskiej kuchni... spaghetti, pizza, lasagne – dania proste a jak zachwycają. Wydaje się że włoskie gotowanie jest sposobem na szczęście, miłość. Jaki mają przepis na życie Włoskie Mamma? Trzeba się ich zapytać przy okazji następnej podróży.
Ja proponuje proste i zwyczajne rzymskie jadło, które po prostu trzeba położyć na stole i zaprosić całą rodzinę do wspólnego przeżywania. Może uda się odkryć piękno prostoty, także w kuchni. Słońce, zapach pomidorów, bazylii, doskonałe wino i nasza rodzina. Na tym blogu znajdziesz przepisy dla całej Twojej rodziny.

Zapraszam na włoską wizytówkę pachnącą Italią lasagne al forno:)



Składniki:

250 g makaronu lasagne (oczywiście polecam polskiej firmy Lubella)
50 g tartego sera Pastissimo
15 g masła

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
1 rozgnieciony ząbek czosnku
4 plastry bekonu
500 g mielonego mięsa wołowego
1 marchew i liść selera naciowego obrane i pokrojone w kosteczkę
125 g pokrojonych w kosteczkę kurzych wątróbek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
400 g pomidorów bez skórki w puszce
1 szklanka czerwonego wina
sól, zmielony pieprz i gałka muszkatołowa.


Sos beszamelowy:
40 g masła
40 g mąki pszennej
600 ml gorącego mleka
sól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowa





Przygotowanie:

Sos ragu:
na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, zrumienić bekon, mięso wołowe, wątróbkę i warzywa. Dodać wino, przyprawić. Pozostawić do odparowania. Połączyć z resztą składników i gotować przez ok. 1 godz.

Sos beszamelowy:
do rozpuszczonego masła dodać mąkę i cały czas mieszając połączyć z mlekiem. Zagotować. Przyprawić. Pozostawić w cieple.

Ugotować makaron al dente. W żaroodpornym, wysmarowanym masłem, naczyniu układać warstwy sosu ragu i makaronu. Wierzch polać sosem beszamelowym, położyć ser i kawałki masła. Piec ok. 30 min. w nagrzanym do 230 stopni piekarniku. Buon appetito!
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz